“Svi moji izumi, moja otkrića i dela su bili samo jedna velika igra. Ja sam se igrao. Igrao sam se čitavog života i uživao u tome. Jest, tako je, ja sam voleo da se igram elektricitetom.”

Na današnji dan, 10. jula 1856. godine rođen je Nikola Tesla, Srbin koji je promenio svet! Nikola Tesla je jedan od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radio tehnike.

Rođen je u Smiljanu, kod Gospića, a njegov otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik, a majka Đuka (Georgina) je bila neobrazovana ali vrlo inteligentna žena. Osnovnu i srednju školu završio je u Gospiću i Karlovcu, a tehniku je studirao u Gracu i Pragu.

Godine 1883. zaposlio se u Parizu u službi Edisonovog kontinentalnog društva, a 1884. godine odlazi za Ameriku gde je radio kao asistent u Edisonovoj fabrici električnih mašina u Njujorku. Od 1887. godine radi samostalno u svojoj laboratoriji. Većina pronalazaka u elektrotehnici je njegovo delo. Nikola Tesla je autor oko 1000 raznih patenata i pronalazaka iz svih oblasti elektrotehnike.

Njegovo genijalno otkriće je polifazni sistem naizmenične struje. Konstruisao je tzv. Teslin sinhronizovani i asinhroni motor, generator naizmenične struje i ostvario princip obrtnog magnetnog polja.

U radio-tehnici dao je niz pronalazaka, pa se može smatrati jednim od pionira u toj oblasti.

Po njegovom imenu jedinica za magnetnu indukciju zove se tesla. 

Govorio je devet jezika, svirao gusle, spavao pet sati dnevno… Voleo je životinje, posebno golubove. Isključivo je stanovao u hotelskim sobama čiji je broj deljiv sa tri.

Umro je 1943. godine u Njujorku u 87. godini života.

Njegovo delo “Moji izumi” možete pročitati ovde ili poslušati u vide prilogu ispod:

(Pročitano 165 puta)

LEAVE A REPLY