Tри начина за решавање проблема

0
812

Како грађани могу реаговати у смеру решавања уоченог проблема на комуналном или друштвеном нивоу?

0 – Грађани могу не реаговати и они најчешће и не реагују!? Разлози су гледање својих послова и незаинтересованост за заједничке проблеме, гледање свога кљусета, огуглалост и отупелост на друштвене појаве и проблеме, те посебно на алавост и бескрупулозност људи који гравитирају ка власти, потом инертност за решавање било својих било друштвених проблема, поимање окружења у стилу „шта ме се тиче“, страх од замерања или одмазде и остало. Кад год видите проблем а не реагујете – оправдали сте вицеве о Лалама, иако наши преци не беху баш толико незаинтересовани и меланхолични као што Лале глас бије у вицевима. Први је устанак против Турака подигнут баш у Банату 1594. године, највеће бунџије и хајдуци бежаше из Старе Србије преко Саве и Дунава управо у Војводину, а брисе (бритве) севаше по равници готово као и муње. Било па се приповеда. Сада је и жита све мање да се таласа. Кукољ се пак намножио. Белај.

1 – Грађани могу написати допис, па се обратити одређеним институцијама, комуналним или инспекцијским службама. Уколико се грађанин разуме у проблематику и начин функционисања извршне власти и надлежних управних служби односно познаје њихове надлежности, потрефиће одговарајућу адресу из првог, а онда ће му требати само среће и/или стрпљења да надлежни одреагују у смеру решавања проблема. Уколико се адреса омаши из првог, следи усмеравање од немила до недрага, уз стрпљење и наду. Овај начин јесте „званичан“, али постоје типови проблема који изискују другачији приступ због исчашеног институционалног механизма у појединим сферама деловања и инертности појединаца у тим институцијама.

2 – Грађани могу издејствовати усмеравање медијске пажње на уочене проблеме, те у том случају новинари постају индиректни учесници и практично посредници између грађана и власти у решавању проблема. Ово је добар начин за реаговање у случају одсуства слуха код власти или њихове незаинтересованости при решавању проблема. Медијска халабука појединце у власти покрене стопут брже него најљубазније срочена молба и најпедантније образложена. На жалост. Ретко је бивало да лепа реч и гвоздена врата отвара, чешће је да само једна неподобна реч може та гвоздена врата  затворити – решеткаста приде.

3 – Грађани се могу самоорганизовати. Комуналне проблеме може решавати сама комуна уколико се то не коси са неким законом, правилником, уредбом или каквим другим подзаконским актом. Ово је најслађи и најелегантнији начин решавања заједничких проблема, понекад и најбржи. Лично се залажем за овакав приступ. Мада, оваквим начином могу се решавати само блажи проблеми и испуњавати мање потребе грађане. За све иоле захтевније и скупље захвате у комуналној сфери неопходно је системско организовање и подршка надлежних служби финансираних из државног (читај: народног) буџета. У функционисању друштвене заједнице сви могу бити на истом задатку, при чему свако доприноси колико може и у свом домену знања и интересовања. Подела посла се врши добровољно и спонтано! Личи на комунизам или  на самоуправу, израз комуна такође наводи принцип у том смеру, но на крају крајева, назив није битан, већ циљ, деловање и плод.

(Pročitano 185 puta)

LEAVE A REPLY