Застава се вије за интересе чије?

феноменологија истицања застава

0
304

Данас је у Србији Дан заставе, скоронастали празник проглашен прошле године и датиран оног дана у години када је пробијен Солунски фронт (тада је, додуше, Србија била раме уз раме с Француском, Британијом, Америком итд., насупрот Германа под окриљем Аустро-Угарске, док је данас Србија под ногама свима њима). Људи који походе европске земље од Турске до Велике Британије, те даље Америку, уверили су се колико је уобичајено истицање заставе и мимо јавних установа и институција. Елем, када сам у својој Црепаји истакао заставу, врло видљиво, издигнуту на тераси, тако да се са своја два метра дужине лепршала и лелујала на ветру изнад тротоара и била веома лепо видљива и примећена на сред Главног сокака – мало ко је ово разумео сада далеке 2008. године. Коментари су били у стилу од тога да сам луд до помисли да је застава симбол подршке нашим спортистима који су некако баш у то време наступали на Олимпијским играма у Пекингу.

Елем, тадашње истицање заставе беше чин тридесетогодишњака, у бити Петра Пана задојеног национализмом, препознатљивом и карактеристичном радикалском идеологијом, „Великом Србијом“, великим манипулацијама и преварама од стране патриција. Те манипулације су се тада још увек добро примале у нама који смо припадници наивног плебса. Данас, и даље стабилно у редовима плебса али мало мање наиван и с великим презиром према скоројевићима, не наседам на приче о Великој Србији (осим што најжешћи заговорници и следствено хушкачи народних маса данас агитују за индиректну Велику Албанију, читај: Опен-Балкан алијас Мини-Шенген), али ми ни не пада на памет да истичем заставу према диктату и обрасцу или само да бих опонашао или пркосио Албанцима и другима! ЈА САМ ЗАСТАВУ ИСТИЦАО СРЦЕМ И НАИВНОШЋУ, нека данас заставу истичу они који прихватају диктат и који имају користи од тога, јер најзад, они и делају само онда када имају КОРИСТИ!

Сви знамо на чијој се кући застава вијори данас у селу – ваљда да нас убеде како су часни, патриоте и перјанице свог народа од свог села до скупштине. Да ли сте кевтали као кучићи када сте чули у скупштини извештачено издекламована имена села у нашој Општини од стране „нашег“ посланика? Немој да нисте, велика је то ствар да се имена села у којима живимо чују у часном дому републичке скупштине Србије! И немој да сте ситничари, завршиће нам салу, обновиће дом културе, прочистиће ваздух и задах с депоније, изградиће паркове… ‘Оће! Што не би.

Иронија је велика а симболика бесмисла тежи пародији имајући у виду натписе на мађарском језику испред етнички готово 100% једноликих (не волим израз: чистих) села широм Војводине без имало или са неколико мађарских становника док истовремено државна власт с придружницима глумата великосрбе и великопатрите истичући заставе, понекад тик уз те мађарске натписе ди им место није!? Тешко се лицемерје иза тога крије.

Свеопшта еуфорија око истицања заставе влада и около Црепаје. Ето, немачких застава сијасет према Францфелду и Панчови, има пар и према Анталфалви… Чак је и челична конструкција тамишког моста ка Београду од јутрос заогрнута начичканим тробојкама, тобоже напредни људи славе Дан заставе. А ја сам заoст’о. Можда сам и плаћеник, издајник, незахвалник, закерало? Није него. Биће да је стигла наредба члановима општинског одбора стационираних на првом семафору при уласку у Панчову из правца Београда да оките мост заставама. Хеј, широм Војводине и жуте звезде у круг нанизане на заставама као симбол Европске уније се вију, те заставе Војводине чију симболику нико не разуме, а и како би у ситуацији када се не зна да ли је кроз историју до данас управна престоница те исте Војводине Београд, Нови Сад, Беч, Будимпешта или Берлин? Да не заборавим поменути, и шарених застава је сијасет, све у дугиним су бојама. Ипак, у нашим свакодневним животима епитет најистицанијих застава имају оне напредне, вазда по централним и највиђенијим локацијама у мањим и већим местима широм Србије. Ма, свеопште шаренило, радост, демократија, милина, елдорадо!

Шириће они заставе још дуго не би ли их заклањала док врше нужду ди стигну. Хоћу рећи, власт је њихова нужда!

(Pročitano 133 puta)

LEAVE A REPLY