Nekadašnja božanstva Starih Slovena, a kasnije hrišćanski sveci čiji se dani proslavljaju leti i koje je narod naročito poštovao i strogo pazio da ih ne uvredi od davnina, prema legendi spadaju u “ognjevite” svece. Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem one koji su se ogrešili radeći na ovaj dan. Ako se na ovaj dan začuje grmljavina , to prema verovanju predstavlja loš znak i to može da znači da je pred nama teška i sušna godina.

Epiteti koji stoje uz imena božanstava povezani su sa ulogom koju oni imaju u prirodnim procesima koji utiču na plodnost i, samim tim, na opstanak čoveka. Ključni faktor koji utiče na obilje, naročito leti, jesu padavine, koje zavise od Peruna ili Svetog Ilije, pa on zbog toga nosi epitet daždljivi. Prema legendi Starih Slovena Ognjena Marija pazi na svog brata Peruna, kako ne bi saznao za njegov rođendan, jer bi se on tada toliko radovao i pucao munjama i gromovima da bi ugrozio život na zemlji.

U hrišćanstvu Sveta velikomučenica Marina poštuje se kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena. U crkvenom kalendaru, 30. jul nije obeležen “crvenim slovom”, ali žene toga dana odbijaju da zadenu i iglu u konac iz strahopoštovanja prema ovom prazniku. Sveta mučenica Marina rodom je iz Antiohije, krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, oterao od kuće. Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

Deo moštiju svete mučenice Marine čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped, kao i u manastiru Sv. Marine na planini Langa, na albanskoj strani Ohridskog jezera, posvećenom ovoj svetiteljki, koji posećuju pravoslavci, ali i muslimani.

(Pročitano 274 puta)