KOVAČICA, Prestonica Naivne Umetnosti _eksplozija boja i detalja

1889
Autor i fotograf: Martina Malešev

martina-malesev-kovacica-1

Ovoga puta, vodim vas na dvodevni oblilazak vojvođanskog sela, koje kao i mnoga  druga sela u Srbiji otvara svoje tajne tradicije i folklora za svakog voljnog da ih upozna.

STARI ZANATI KOJI ŽIVE U NOVOM VREMENU

Oko 28 kilometera udaljenosti od Pančeva, ova varošica poznata je po svojoj  specijalnoj školi koji su osnovali kovačički slikari, sledbenici naivne umetnosti. U Kovačici procenat Slovaka koji tu danas živi  veći je od procenta Srba. Tako da, prvo što smo primetili jesu tradicionalne suknje iz nekoliko slojeva i marame na glavi, koje starije žene nose u običnom danu. Ne nosi svaka žena, ali je svakako i dalje  ono parče tradicije koje među kovačičkim Slovacima i dalje živi svakodnevno.

martina-malesev-kovacica-2

Galerija Naiva Art Kult, april, 2019.

Pored toga bave se i  starim zanatima, rukotvorevinama; heklani radovi, slike na staklu, slikanje po etno predmetima, tikvama, izrada  nakita, izrada lutaka od kukurozovine i mnogo štošta drugo. Postoji i klub Kreatornica u kojem se ljudi zvanično bave promovisanjem  istoga.

Kada već pričamo o starim zanatima, ono što će prvo pasti na pamet svima koji su upoznati sa Kovačicom, jeste Jan Nemček, graditelj violina.

jan-nemček-kovacica-3

Cela porodica  ovog srpskog Stradivarija se bavi nekim vidom umetnošću, pa  biti gost u njegov kući jeste obilazak malog, prijatnog, a sasvim umetničkog kutka. Od nameštaja, terase, bašte sa cvećem i raznim vrstama ptica, pa sve do unutrašnjosti sa suvenirima, rukotvorevina, slikama na platnu, i  mestom gde se magija dešava, radionica!

Moram priznati da  sam uz pomoć meštana koje sam na ovom putu upoznala, otišla nenajavljena zarad ovog izveštaja sa putovanja. Iznenadila sam se tako toplim prijemom, naprotiv, naš dobri graditelj violina, rekao je da je  uvek otvoren za posetioce i da voli da odvoji minut i pokaže im svoj rad.Jan je druga generacija graditelja, a njegov sin je nastavio da podučava i druge to da rade u Slovačkoj. A kako čujemo, najmlađi član,  koji je svoju violinu dobila sa godinu dana ide stopama svog dede i već može sama da napravi violinu.

martina-malesev-kovacica-4

martina-malesev-kovacica-5

NAIVNA UMETNOST

Ako ste se  uputili za Kovačicu, svakako ćete obići galeriju. To je sada  kompleks galerija, ono što je za modne dizajnere Čumićevo sokače u Beogradu, to je sokače naive u Maserikovoj. I nemojte  da vas prevare tolike galerije na jednom mestu, verujte mi na reč, svaka je različita. Zaista, kako je sama umetnost po sebi originalna ekspresija indivudue, tako  je i svaka od ovih galerija i namenski drugačija. Nacionalna galerija i spomen kuća slikara Martina Jonaša se mogu obići samo uz najavu, sve ostale galerije su otvorene i vikendom.  

martina-malesev-kovacica-6

U Nacionalnoj se može naći  najveći broj istorijskih  slika, tako da za ljubitelje istorijskih  mesta, ovo je mesto gde je sve počelo, 1955. godine. Od januara 2009. godine ova galerija posluje kao samostalna ustanova. I svake godine  se održava tradicionalna izložba slika, Kovačički oktobar. Želja da se sačuva tradicija, folklor izrazi poštovanje prema svom mestu, njegovim žiteljima, život u njemu, dovelo je do toga da je u Kovačici nastala kolonija samoukih naivnih slikara, nastalih neposredno pred Drugi svetski rat, a organizovano je započelo svoju javnu prezentaciju 1952.  Ono po čemu se naivno slikarstvo razlikuje od uobičajnog, jeste tema koja se obrađuje. Sadržaji njihovih slika su nostalgične idilične teme koje pričaju o prošlosti, o životu na ulicama, u seoskim dvorištima, radu na poljima, o selu, zlatnoj banatskoj ravnici, prikazuju ambijente seoskih soba sa starim ćilimima i predmetima.

martina-malesev-kovacica-7

Nacionalna Galerija u Kovačici, 2019.

Te stare seoske predmete, kao što su prve pegle za veš, hoklice za sedenje, tanjiri,  lampe na plin, stara devojačka ogledala, (sada unikatne predmete, jer svaki od njih je posebno islikan) možemo pronaći u galeriji Bapka, kao i saznati o mnogim aktualnim dešavanjima u vezi sa naivom, kod nas, kao i u svetu.

martina-malesev-kovacica-8

Galeria Bapka, april 2019.

Ovu galeriju 2001 godine  UNSECO je proglasio za svetski centar izdavačke delatnosti naivnog slikarstva. U Galeriji Babka redovno svake godine 21. februara se održava Dan maternjeg jezika.

martina-malesev-kovacica-9

Galeria Bapka, april 2019.

 

Ukoliko pak, cenite priču i znanje, dva  najbolja kustosa na koje sam do sad naišla, otac i sin, naći ćete u galeriji NAIVA ART KULT.

Tu ćete  saznati svaku istorijsku ili anegdotsku priču o slikarima naive danas i kroz istoriju, pripremite se za ozbiljan  uliv informacija i možda čak i uz šoljicu kafe, kao što je nas dočekalo. Iako nije kafe, ova porodična galerija, svakako ima svoju priču koja samo čeka da bude ispričana uz prijatanu i ljubaznu atmosferu. Odlazak u Naiva kult je kao besplatni seminar iz naive, koji ne smete propustiti. Tu slobodno možete dopustiti da vaša radoznalost dođe do izražaja, kako biste saznali sve što vas zanima  o vašem omiljenom slikaru ili slici. Naiva Art Kult  organizuje svake godine međunarodnu likovnu koloniju NAK, likovne radionice, predavanja, školu slikanja, izložbe kako novih tako i proslavljenih autora.

martina-malesev-kovacica-10

Galerija Naiva Art Kult, april, 2019.

martina-malesev-kovacica-12

 

martina-malesev-kovacica-13

Galerija Naiva Art Kult, april, 2019.

martina-malesev-kovacica-14

Dakle, nadam se da sada razumete zašto ne smete propustiti nijedno od ovih mesta, svako je neko novo iskustvo objedinjeno istom temom.

Ono što je Barselona za Španiju u domenu umetnosti, to je ovo selo od 6000 stanovnika za Srbiju.

Posebno inspirisajuće, jeste pak, sama  tema ovog slikarstva gde se težak rad i život  čuvaju i pamte na platnu, kao što to pisari rade sa rečima ili ranije stihotvorci epskih pesama. Tako se očuvava tradicija. Baš kao što oslikana stolica govori jednu priču nekad usmenu kazanu, potom i napisanu.        

martina-malesev-kovacica-15                                 

Galeria Bapka, april 2019.                                                     Galerija Naiva Art Kult, 2019.

(Pročitano 481 puta)