Pored toga što živimo u sredini u kojoj se intenzivno koriste razne vrste herbicida i pesticida opasnih po ljudsko zdravlje zbog masovne poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini, suočeni smo sa još jednom vrstom trovanja i to zlonamernog, od strane pojedinih meštana.

Zastrašujući događaji od pre par dana u Crepaji samo nastavljaju tradiciju nehumanog postupanja pojedinih meštana prema životinjama i okolini. Svaki oblik nehumanog ponašanja je odraz psihičkih poremećaja, a kupovina zabranjenog otrova i njegovo bacanje je krivično delo. Život je život, bio on ljudski ili pseći! Niko nema pravo da presuđuje bićima koja svakako nisu birala okolnosti u kojima žive. Razlika između džukele i psa ne postoji, ali ovo prvo nekad može biti i karakterna osobina.

Sa druge strane javlja se problem sve većeg broja pasa lutalica, usled povećanja broja ljubimaca koje nesavesni vlasnici puštaju na ulicu. Takvim postupcima se takođe ugrožava život svih meštana, a pogotovo kada su u pitanju veće rase pasa, koje usled izgladnelosti mogu povrediti decu i ostale prolaznike.

Rešenje svakako nije bacanje otrova i drugih opasnih materija, od kojih su većina opasna i za ljude. Često se dešava da žrtve trovanja uopšte nisu lutalice, nego psi i mačke koji se tu slučajno zadese, u šetnji sa svojim vlasnicima, ili u blizini doma u kojem borave, tako da je ovaj vandalizam zbog toga za još veću osudu. Često se radi i o psima i mačkama koji nemaju nameru nikoga da povrede, koji su sterilisani i čipovani po zakonu.

Drugi oblik ugrožavanja životne sredine i života ljudi je prskanje travnjaka i obradivih površina u naseljenom mestu vrlo opasnim herbicidima i pesticidima. Dešava se da umesto košenja travnjaka, komšije posežu za lakšim metodama, koje ne iziskuju previše truda i vremena i suzbiju korov na radikalniji način, upotrebom herbicida sa najjačim dejstvom. Zbog ovakvih postupaka svi smo ugroženi, mada toga nismo ni svesni.

Apelujemo na meštane, ukoliko budu svedoci ovakvih slučajeva da prijave postavljene otrove opštinskoj inspekciji ili nadležnom organu, a to mogu učiniti i anomimno bez obaveze ostavljanja ličnih podataka. Poseban oprez se preporučuje prilikom uklanjanja, pošto pojedine materije deluju i pri samom kontaktu sa kožom. Na kraju vlasnicima kućnih ljubimaca, koji se na žalost nađu u ovakvoj situaciji, ne preostaje ništa drugo sem pokretanja postupka protiv trovača, ali veštačenje je prilično skupo, a bez autopsije za sud ne postoje validni dokazi.

Umesto bacanja otrova, nahranite napuštene životinje i primetićete razliku sigurno. Zaštita slabijih i briga za ugrožene je viteška vrlina, ali u sistemu poremećenih vrednosti bolje je biti nečovek hiljadu godina, nego čovek jedan dan.

(Pročitano 891 puta)