Globalna pandemija koronavirusa se više ne može sprečiti, jedino što možemo da uradimo je da smanjimo broj obolelih preventivnim merama i usporiti epidemiju virusa kako bi svako dobio mogućost izlečenja. To je realnost sa kojom se suočavamo  i individualna odgovornost je jedino što može da pomogne u ovakvoj situaciji.

Nalazimo se u trenutku kada još uvek možemo da sprečimo masovno prenošenje zaraze, smanjenjem kretanja i direktnog kontakta sa drugima. To je i glavni cilj ovog vanrednog stanja.

Svaka kriza u društvu, a naročito globalna, ovako velikih razmera ima tendenciju da u ljudima probudi ne tako pozitivne osobine, gde je “čovek čoveku vuk”, što predstavlja veću opasnost i od same pandemije.

Realnost

Realnost je da nemamo državu koja može na adekvatan način da odgovori na problem zaštite zdravlja građana, ali ni svest o mogućim posledicama. To je pokazala na početku ove epidemije, kada su nadležni preneli neozbiljnu poruku putem epidemiologa o “najsmešnijem virusu koji ne postoji”, urušavajući tako kredibilitet i poverenje u institucije sistema, koji treba da nas zaštiti. Dve nedelje kasnije smo suočeni sa vanrednim stanjem i najekstremnijim potezima države u ovoj borbi jer je poverenje u institucije izgubljeno.

Činjenica je da zdravstveni sistem u našoj zemlji nema kapaciteta da se izbori sa ovakvom pretnjom i moramo učiniti sve da bi izbegli trijažu zbog nedostatka bolničkih kapaciteta. Trijaža je medicinski sistem odabira kome treba pružiti pomoć, na osnovu kriterijuma brzog prepoznavanja, bez detaljnog pregleda, osobama koje će imati najveću korist od ranog zbrinjavanja i daljeg lečenja u zdravtsvenim institucijama. Ovde je najugroženija starija populacija koja u ovom slučaju ispoljava najteže oblike bolesti.

Bitno je da se svi pridržavaju pravila koja su propisana. Sve kritike i mišljenja treba zadržati za sebe i postupati odgovorno u skladu sa propisanim merama. Kada prođe opasnost biće dovoljno vremena za priču o tome da li reakcija bila adekvatna na novonastalu situaciju i šta je trebalo drugačije.

Ostani kod kuće

Ovim putem želim da uputim apel svima koji se i dalje kreću po javnim mestima bez preke potrebe, sede po kafićima, ispijaju kafe i misle da će ovo da prođe bez posledica. E pa neće, opasnost je već tu i samo je pitanje dana kada će broj obolelih početi da se povećava eksponencijalno. To znači da će se broj obolelih svakog dana uvećavati za duplo više nego prethodnog dana, a samim tim i broj kritičnih slučajeva, što se pokušava izbeći po svaku cenu. Kada dođe do toga biće već kasno i moramo učiniti sve da do toga ne dođe.

Ono što se prećutkuje i što predstavlja najveću opasnost jeste činjenica da naš zdravstveni sistem to ne može da prihvati. Zemlje u okruženju koje su nekoliko puta bogatije, razvijenije i organizovanije to ne mogu da podnesu i zbog toga imaju nekoliko stotina smrtnih slučajeva dnevno. Kako to može da izgleda u Srbiji ne smem ni da pomislim, jer smo društvo koje duboko ponire, u moralnom smislu pogotovo, a svakodnevno smo svedoci enormnog bogaćenja malog broja ljudi u vlasti ili oko njih, dok se većina građana suočava sa siromaštvom koje bi u ovakvim situacijama bilo suočeno sa posledicama koje mogu da budu katastrofalne.

Svaki pojedinac je bitan

Zaraza je takva da se lako prenosi neposrednim kontaktom, dodirom, a na raznim metalnim površinama ovaj virus opstaje i do 12h, što do sada nije bila poznata naučno dokazana činjenica kod virusa. To zači da ako u prodavnici dodirnete kvaku od vrata, korpu ili bilo koji predmet možete da se zarazite i to proširite stotinama u okruženju bez ikakvog znanja o tome da ste prenosilac.

Ponašajte se kao da ste prenosilac

Redovno pranje ruku, dezinfekcija garderobe i obuće koju nosimo kada napuštamo kuću smanjuje šanse za 50% od prenošenja virusa. Ostanite kod kuće i još više smanjite šanse zaraze, kako bi sačuvali naše najmilije. Zbog toga je bitno da se svi pridržavamo ovih pravila, jer su najstariji najviše ugroženi i jako teško se bore sa ovim virusom. Pomozite ljudima starijim od 60 godina u vašem okruženju tako što ćete im doneti neophodne namirnice i lekove do njihovih domova, kako oni ne bi morali da se izlažu nepotrebnom riziku.

Smanjite kontakte sa drugima tako što ćete ostati kod kuće. Iskoristite vreme u izolaciji da poradite na sebi, posvetite vreme koje bi proveli napolje svojim ukućanima, svojoj deci i bližnjima.

Bez panike i pokažite solidarnost

Gledam ovih dana ljude koji panično kupuju i stvaraju nepotrebne zalihe, dok oni koji se ponašaju odgovorno dolaze svaki dan u prodavnicu u potrazi za brašnom, šećerom, kvascem i ostalih osnovnim životnim namirnicama, ali ne mogu da ih kupe zbog nestašice, izazvane sebičnim ponašanjem pojedinaca. Mislite i na druge, pomozite koliko je to u vašoj mogućnosti, ali nemojte svojim neodgovorim postupcima ugrožavati živote drugih.

Zapitajte se šta vam je zaista neophodno za preživljavanje. Voda, hleb i možda još par namirnica, uključujući voće i povrće, kako bi zadovoljili osnovne dnevne energetske potrebe organizma. I to je sve! Sve ostalo je luksuz, na koji smo navikli u današnjem svetu konzumerizma, koji pomera granice racionalnog i sigurnog.

Stop seronjama i “fejsbuk delijama”

Svi oni koji su sada našli razlog da pokažu svoju pamet moraju da zadrže svoje mišljenje za sebe i pokušaju na drugi način da pomognu zajednici. Iskoristite pametnije vreme u izolaciji i proširi korisnu informaciju.

Prednost je što živimo u razvijenijem društvu u smislu komunikacije i iskoristimo moć koje nam pružaju socijalne mreže i internet. Ovim tekstom pokušajmo da pokrenemo akciju solidarnosti, na primer dojavite u komentarima ispod ove vesti gde se mogu nabaviti pomenute deficitarne namirnice, kako bi svima olakšali potragu za istim. Ovo se odnosi i na zaštitne maske, dezinfekciona sredstva, lekove i slično. Ako je neko u mogućnosti da iste donese iz grada, raspitajte se da li još nekom treba isto kako bi smanjili kretanje.

Sve se brzo menja

Sve se brzo menja i situacija kakva je danas ne garantuje bolje sutra, već nas ostavlja prepuštene na milost i nemilost aktuelnim pretnjama.

Smanjite uticaj medija, informišite se iz proverenih izvora i pratite uputstva na lokalu u vezi krizne situacije.

Najbitnije je ostati pozitivan i proširiti to okruženju u kom boravimo, kako bi svima bilo lakše. Ništa ne dobijate širenjem panike, lažnih vesti i teorija zavere. Ovo je pretnja koju niti vidimo niti možemo da je prepoznamo na vreme. Zbog toga razmislite dobro o svojim postupcima!

(Pročitano 235 puta)